Mielőtt családállításra jelentkezel, kérlek, vedd figyelembe az alábbiakat!

  • Ha először jössz csoportos állításra, érdemes képviselőként részt venned. Így megtapasztalhatod a módszert és azt is, én hogyan dolgozom vele.
  • Az állítás a rendszerszintű, transzgenerációs minták oldásának eszköze, a személyiség elakadásain korlátozottan tud segíteni; ez utóbbira az egyéni önismereti folyamat, terápia szolgál. A kettő jól kiegészíti és támogatja egymást. Ha mélyreható, hosszútávú változást szeretnél, érdemes egyéni önismereti munkában is elköteleződnöd. Bár ez sem a csoportban való részvételnek, sem az állításnak nem feltétele; a csoport komoly belső folyamatokat indíthat el (képviselőként részvétel is!), amit jó, ha át tudsz beszélni segítő szakemberrel. 
  • Állítani saját, a mindennapi életedben megjelenő, konkrét problémára érdemes. Szülőként a gyermeked nehézségére (viselkedés, óvodai/iskolai probléma, egészség stb.) állíthatsz, de számíts rá, hogy ez téged is érinteni fog – a gyerek tükör, ill. a szülei családi, párkapcsolati problémáinak indikátora!
  • Ha úgy érzed, elsősorban a másik ember az okozója valamely nehézségednek, és azt szeretnéd, hogy ő változzon, azt javaslom, várj az állítással. A te családi rendszereddel tudunk dolgozni csak, ezért akkor érdemes állítani jönnöd, ha kész vagy megvizsgálni, te hogyan, milyen mintáid mentén vagy benne egy számodra nehéz kapcsolatban, helyzetben. Gyere el képviselőnek – a szerepek, amiket mások állításában kapsz, segítenek rálátni erre.
  • Mindig konkrét problémából indulunk ki, a hátterében rejlő családi mintákat keressük és oldjuk. Ha csak úgy általában érdekel, hogy mi történt a családodban és az hogyan hat rád, az kiindulópontnak sajnos kevés. Minden családban vannak nehéz sorsok, a történelem során mindannyiunk ősei szenvedtek el traumákat. Ezek súlyos emberi sorsok, rengeteg fájdalmat, haragot, szégyent és más nehéz érzéseket hordoznak. Nem bolygatjuk, csak pontosan meghatározott cél érdekében tárjuk fel bármelyiket, tisztelve az előttünk járók életét, küzdelmeit. 
  • Gyász vagy szerelem kezdeti szakaszában (első 6 hónap kb.) inkább várj az állítással. Mind a gyász, mind a szerelem erős, elsöprő erejű érzelem lehet; az ezeket érintő probléma hátterét könnyebb feltérképezni, ha az érzelmek valamelyest elcsitultak, megnyugodtak.
  • Ha egyéni terápia jársz, vagy bármilyen egyéni önismereti folyamatban, segítő beszélgetésben veszel részt, és állítani szeretnél, érdemes erről a téged kísérő segítővel konzultálnod. Jó, ha támogatni tud ebben és az állítás után a feldolgozásban is melletted van. Lehetőség van arra, hogy eljöjjön a csoportra és megnézze az állításod. Ha ezt szeretnéd, jelezd nekem a jelentkezéseddel egyidejűleg!
  • Ha pszichiátriai problémád van, vagy mentális nehézségek miatt gyógyszert szedsz, mindenképp egyezetess a kezelő orvosoddal, ő javasolja-e, hogy részt vegyél családállításon, akár képviselőként. Kérlek, ebben az esetben a csoportra való jelentkezés előtt gyere el egy egyéni beszélgetésre
  • Ha babát vársz, kérlek, ezt jelezd, mielőtt jelentkezel a csoportra! Gyere el egy egyéni beszélgetésre, ahol megbeszéljük, mit szeretnél és való-e neked most az állítás.
  • Alkohol, drog vagy bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt a csoporton részt venni nem lehet.
  • A csoportos állítás testi közelséggel, érintéssel, mozgással, intenzív érzelmekkel járó folyamat. Ha úgy érzed, számodra a csoportos munka nehezen vállalható, az egyéni rendszerállítást javaslom inkább.
  • A csoporton kerüljük az ítélkezést, a minősítést, a tanácsadást, tiszteletben tartva mindenki személyes megélését, érzéseit – a másokat durván zavaró, bántó viselkedés kizáró ok.
  • Az állítás a pszichoterápiás vagy orvosi kezelést nem helyettesíti.

 

Ha bizonytalan vagy, hogy a most épp adott élethelyzetedben a családállítás-e a megfelelő módszer számodra, a jelentkezés előtt gyere el egy alkalommal egyénileg, és megbeszéljük!

 

Szeretettel várlak,

Kati